top of page

Gedragsverandering

Om meer in het moment te leven, is gedragsverandering nodig. En niets is moeilijker dan het veranderen van je gedrag en het aanleren van nieuwe gewoontes. Het begint met de reden waarom je überhaupt meer in het moment wilt leven. Met oppervlakkige motieven als ‘dan kan ik mijn dag beter indelen’ of ‘meer tijd overhouden’ val je binnen no-time onder de 60% van de afhakers. Je moet daarom dieper graven en een overstijgende behoefte zien te vinden bij jezelf.

Dieperliggende behoefte 
Waarom wil je meer tijd overhouden? Omdat je ’s avonds nog wilt kunnen spelen met je kinderen in plaats van op de bank te ploffen? Omdat je ‘s ochtends scherp aan de eerste meeting wilt deelnemen of omdat je energie wilt hebben om een nieuwe hobby op te pakken? Waarom wil je meer in het moment leven? Omdat je graag meer aandacht wilt geven aan je partner of omdat je een bepaalde persoonlijke vaardigheden wil versterken? Dat zijn doelen die jou écht in beweging kunnen brengen.

 

O, dat lukt mij makkelijk!

Maar kijk uit: mensen overschatten wat ze op korte termijn kunnen bereiken en daarmee wat ze op langer termijn kunnen bewerkstelligen.

 

Aan de New York University, richten ze zich in onderzoeken op de manier waarop mensen over de toekomst denken, en hoe dit ons denken, onze emotie en ons gedrag beïnvloedt. Het overschatten van jezelf noemen zij ‘indulging’. Je fantaseert dan alleen over het mooie van het bereiken van je doel: “Wat heerlijk als ik iets terug heb gezegd tegen die vervelende collega!”. Maar je denkt niet na over welke woorden je hebt gebruikt om deze collega te woord te staan.

 

Aan de andere kant gaat het onderschatten van lange termijn doelen vaak gepaard met dwelling. In dat geval pieker je – in tegenstelling tot indulding – te veel over de obstakels die je kunt tegenkomen en lijkt het doel te ver verwijderd van de huidige situatie. Dan ben je nog slechter af, aangezien je dan waarschijnlijk heel veel moeite hebt om uberhaupt te beginnen.

 

Realistische stapjes

Wat wél werkt, is jezelf zo’n realistisch mogelijk beeld te vormen van hoe jouw plan gaat verlopen. Dit wordt ook wel mental contrasting genoemd. Als je je zo’n realistisch mogelijk beeld van je route ernaartoe schetst, denk je ook na over de ‘woorden’ die je daarbij wilt gebruiken. Je zult op een gegeven moment merken dat het niet meer een kwestie is van volhouden, maar dat je deze nieuwe gewoontes onderdeel uitmaken van je routine.

De intrinsieke motivatie neemt je bij de hand en de realistische mentale voorbereiding zorgt ervoor dat je niet verrast wordt met een tegenvaller en opgeeft, maar dat je kleine stapjes blijft zetten in de goede richting, net zo lang tot je er bent.

 

Conclusie

Vind een dieperliggende motivatie om te voelen dat je bezig bent met iets dat voor jou écht toe doet. Als je vervolgens de tijd neemt, kan je enorm veel bereiken en is de kans van slagen veel groter dan wanneer je jezelf onder te veel tijdsdruk zet. Stel dus niet te hoge korte termijndoelen, maar ook niet te lage einddoelen.

 

Voor doelen geldt dat je – om ze te behalen – nieuwe gewoontes moet aanleren. Het aanleren van nieuwe gewoontes is een proces met een lange adem. Neem rustig de tijd en je zult merken dat je op een bepaald moment doorkrijgt dat het niet meer een kwestie is van motiveren en volhouden, maar dat het een gewoonte is geworden.

bottom of page