Zekerheid in onzekere tijden
Mensen zijn altijd op zoek naar zekerheid. Juist in tijden als deze, want onzekerheid in de omgeving – door bijvoorbeeld werk of een relatie – zorgt vaak voor onzekerheid in de mens. Stel, dat onze gedachten onze gevoelens bepalen en onze gevoelens ons gedrag. Als dat waar is, dan is ook een andere stelling waar; namelijk dat het niet de gebeurtenissen in ons leven zijn die bepalen wat we voelen en doen, maar onze gedachte over deze gebeurtenissen.
Aannemen van gedachtes
Laten we een voorbeeld nemen met als hoofdrol Jan. Jan maakt in zijn lunchpauze een ommetje. Tijdens zijn wandeling loopt er iemand zijn richting op. Jan denkt, “deze persoon gaat mij serieus aankijken en met een grote bocht om mij heen lopen”. Jan voelt zich daarom onzeker. Hij besluit daarom de volgende keer een route te kiezen waarbij hij minder mensen tegemoet loopt.
Als Jan een andere gedachte zou aannemen, bijvoorbeeld “Natuurlijk moeten we in deze tijden afstand houden” of “Het is een buurtbewoner die ik wel eens vaker heb gezien. We zeggen elkaar met een begrijpende blijk gedag” of “Het is iemand die zich niet lekker voelt en is met die reden zo serieus”, dan zorgt dit voor een ander fundament voor zijn handelen.
Daag je gedachte uit
Door te doen, creëer je zelfvertrouwen, motivatie en eigenaarschap. De gevoelens van Jan zijn gemengd en hebben als basis onzekerheid. Als hij zichzelf uitdaagt, kan hij zijn gedachte veranderen. Hiermee verandert hij ook zijn gevoel en gedrag.
De enige zekerheid die wij onszelf kunnen bieden zijn onze gedachten en daarbij ons gedrag. Het is dus de moeite waard om (zeker in deze tijd) hierin te investeren.